2011. január 31., hétfő

Lelassult a gépem, mit tegyek?

Egyre több ismerősöm keres meg azzal, hogy valamit csinálni kellene a számítógépével, mert már idegesítően lassú, pedig ő csak az leveleit nézi meg és a közösségi oldalakat látogatja vele, meg a gyereknek van néhány játék feltelepítve, amikkel játszik. Mit lehet ilyenkor tenni?

Nagyon sokan azt javasolnák, hogy telepítsd újra a Windows-t, sőt gyaluld le az Xp-t és tegyél helyette Windows 7-et a gépedre, figyeld meg milyen gyors lesz majd a géped.


Valljuk be, egy átlagfelhasználó nem telepítgetni szeretné a gépét, hanem használni. Különben is egy Windows rendszer újrahúzása még egy tapasztaltabb felhasználónak is legalább egy délutános elfoglaltság, mivel nem csak a rendszert kell újratelepíteni, hanem minden olyan telepített alkalmazást, amelyet a későbbiekben használni szeretnénk, vagy azokat aktívan használjuk jelenleg is. Gondolok itt a megszokott böngészőnkre, irodai programcsomagra, képszerkesztőre, fájlkezelőre, médialejátszóra, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ekkor a gyereknek még mindig nincs feltelepítve a kedvenc autós, mászkálós, Barbiebabás játéka, ami szintén időbe telik, valamint nem említettük még a biztonsági mentések elkészítését a legfontosabb adatainkról, böngészőben tárolt könyvjelzőinkről, jelszavainkról esetleg a játékok aktuális állásairól. Probléma lehet továbbá, ha a számítógép egy nagyobb kapacítású, de particionálatlan merevlemezzel rendelkezik, amely tele van számunkra fontos adatokkal, képekkel, dokumentumokkal stb.

Mindezt a hercehurcát megspórolhatjuk, ha előbb megpróbáljuk a rendszerünket kitakarítani a feleslegessé vált szeméttől. Erre a célra még mindig a Piriform CCleaner nevű programját tudom ajánlani, mely eltávolítja számítógépünkről a feleslegessé vált böngészési előzményeket, az alkalmazások által hátrahagyott ideiglenes maradványokat, melyek általában egy rejtett mappában bújnak el, valamint segít felkutatni és törölni a telepített, majd letörölt alkalmazások által visszamaradt bejegyzéseket a  regisztrációs adatbázisból. Mindezeken felül a program segítségével beállíthatjuk a Windows indulásakor automatikusan induló alkalmazások listáját is, mert miért is induljon el a Skype, a Windows Live Messenger, a letöltésvezérlő, a médialejátszó, mikor csak a bejövő leveleinket szeretnénk megnézni. Ezeket az alkalmazásokat ráérünk akkor is indítani, amikor használni kívánjuk azokat.

Következő lépést a rendszerünk gyorsítása felé egy lemeztöredezettség-mentesítés jelentheti, mely a merevlemezünkön tárolt fájlokat átvizsgálva, a fájltöredékeket felderítve és azokat összeszedegetve gyorsítja rendszert. Erre a műveletre használhatjuk a Windows beépített töredezettség-mentesítőjét, de jobb eredményt érünk el a szintén Piriform fejlesztésű Defraggler nevű alkalmazással, mellyel nyomon követhetjük a teljes folyamatot, valamint információt is kaphatunk a merevlemezen található töredezett fájlokról, azok elhelyezkedéséről illetve az elérési útvonalukról.

Ha már mindezzel végeztünk, és tényleg gyorsabbnak látjuk, érezzük a számítógépünk működését, akkor még a rendszer stabilitásáért is tehetünk, bár ehhez már kell egy kis barkácsvér az ereinkben, hiszen meg kell bontanunk a számítógép burkolatát. Nem nagy varázslat az egész, csak egy csavarhúzóra és egy sűrített levegős palackra lesz szükségünk, melyet 1000,- és 1500,- forint körül már be lehet szerezni számítástechnikai vagy barkácsboltokban, valamint egy jól szellőző helyiségre, például garázs, terasz, nyárikonyha.
A gép burkolatának eltávolítása után nincs más teendőnk, mint hogy alaposan kífújjuk a sűrített levegővel a számítógép belsejét, vigyázva a hűtőventillátorokra, azokat nem megpörgetve, és kellő figyelmet fordítva a hűtőbordákra (jellemzően processzor, videovezérlő, alaplapi chipset környéke), mivel az ezekben lerakódó por jelentős instabilitást tud okozni a rendszerünkben, akár többszöri újraindulást is produkálva, anélkül, hogy bármihez is hozzáfogtunk volna indítást követően.

Ne kerüljön ide a géped!
A feljebb leírt tanácsok sorrendje nyugodtan felcserélhető, nem kötelező érvényű, de biztos, hogy ezeket megfogadva és végrehajtva még sokáig használható számítógépünk lesz mindenféle újratelepítés nélkül. A cikkben említett alkalmazások szabadon letölthetőek a linkekre kattintva közvetlenül, vagy a fejlesztő Piriform oldaláról.

Kapcsolódó bejegyzések:

Rendszerkarbantartás egyszerűen CCleanerrel
Szemétre a régi géppel?

4 megjegyzés:

 1. Mind kettő nagyon jó kis program, évek óta megvannak.Sok hasonló progit letöltök aminek a többségét le is szoktam törölni. Mindig jön valami új egyből próbálom és összehasonlítom. Csak egy példa Elvégeztem a takarítást a Ccleanerrel majd megismételtem a Kingsoft Pc doctor-ral amit szintén szeretek ő még talált hibákat, egyébként szerintem sokkal többet tud.

  Majd ezek után átnézettem a gépet a Wise Registry Cleanerrel is az talált újabb 39 hibát. Ennek ellenére ha választanom kéne a három közül a Pc dokit hagynám fenn. De egyiktől sem akarok megválni mert mind a hármat másért szeretem.

  He meg ezek sem segítenek akkor nekiállok kigyomlálni azokat a programokat, (illetve ezzel szoktam kezdeni) amiket rég nem használtam és csak foglalják a helyet ez is látványos szokott lenni. Programokat mindig a Revó uninstallal törlök, hihetetlen hogy egyes programok mennyi szemetet képesek maguk után hagyni. Az automatikusan induló programokat az egyszerü magyar felület miatt a Ccleanerben szoktam kezelni.

  Persze még ezer dolog lehetséges amivel gyorsíthatun, pl. a radiátor mellett télen nem valami jól érzi magát a Pc :))))) Ami még szimpatikus és csak pár ezer forint, bővitsük a gép memóriáját igazán megéri. Kipróbáltam az összes böngészőt ami csak láttam a neten, de mindig arra jövök rá hogy az egyszerű ala natur Gogle Chrome a leggyorsabb a böngészéshez, persze ha tele van zsúfolva kiegészítőkkel akkor lassabban töltődik be.Ezek csak a személyes véleményeim, nekem beváltak, viszont érdemes minden új programmal óvatosan bánni, mert ha nem tudjuk mit miért csinálunk akár kárt is tehetünk.
  üdv.

  VálaszTörlés
 2. Teljesen igazad van,sajnos ilyen világot élünk.
  Az advanced systemcare 5 sem ér semmit,legalábbis az ingyenes verziója.Felkeresi a hibákat,de kijavítani csak kis százalékukat tudja.Frissíteni kell a pro verzióra,hogy az összes hibát kijavítsa,potom hatezer Ft-ért.
  Szerintem a Ccleaner-rel is ez a probléma,az alap verzió csak keveset tud.Itt is meg lehet vásárolni a legjobb verziót,legyen mondjuk ez is hatezer.
  Egy évre,természetesen.
  Ide hatezer,oda hatezer,a végén már annyit költünk a gépre,hogy hó végére már csak zsíroskenyérre futja.
  Igazán kifejleszthetnének egy olyan MAGYAR progit,ami full ingyenes,és mindent tud,a belső memória felszabadításától a töredezettségmentesítésen át a felesleges progik kigyomlálásáig bezárólag.
  A mai világban azonban hat progira szükséged van,hogy kitörölhess pl,leszedj a gépedről egy vírust.
  A másik,ami szintén piszkál,és régóta szeretném közzétenni:
  Mindenki ismeri a pdf,word,xls stb.szöveges dokumentumformátumokat.
  A nyavalya sem tudja hányféle fajta van belőlük.
  Tehát,a probléma a következő:
  Édesanyám,szerény 58 évével,leült a számítógéphez,és le szerette volna tölteni a bérlapját.
  Bár alig egy hónapja használja a gépet,egész jól elboldogul.
  Minden jól ment megvolt a letöltés,meg is találta hogy hova mentette el,majd duplán rákattintott a fájlra.
  Nos itt kezdődött el a bonyodalom.
  A windows kiírt egy hibaüzenetet,hogy:nem támogatott fájltípus,mit kíván tenni?
  Webes szolgáltatással kikeresi a programot,vagy bezárja a fájlt.
  Édesanyám rákattintott az első lehetőségre.
  Következő probléma:Az ön nyelvén még nincs ilyen program.Wiew the english version.
  Na,anyu itt végképp elakadt,úgyhogy szólt nekem.(Isten tartsa meg a jó szokását)
  Nos,angolul sem találtam megfelelő progit,mert win 7-em van,és a többsége meg xp-s volt.
  Maradt a google.
  Amúgy egy xls fájlmegnyitóra volt szükségem.
  Szóval rákeresek guglin,találtam egy csomó hülyeséget,reklámot blogot.Nehézkesen,de végül rátaláltam egy számomra jónak tűnő progira.
  Még magyar nyelvű is volt,meg win 7-et is támogatott,úgyhogy a mennyekben éreztem magam.
  Na,most jön a fekete leves.
  Rákattintottam a letöltésre,kiválasztottam a letöltés helyét.
  Bejött a "letöltések"ablak,ahol látni lehetett hogy a fájl majdnem 100 megás.Szó se róla,nem a helyhiánnyal volt gondom,hanem a Netemmel.
  Mobilinternetet használok,aminek a letöltési sebessége 15 kb/sec.
  (kilobit/másodperc)
  Így a letöltési idő egy nap,hat óra.
  Meg anyád az.
  Miután így elcsesztem a fél napomat a számítógép előtt ülve,mérgemben megszakítottam a letöltést,írtam egy emilt a bátyámnak,aki mellékállásban számítógépekkel foglalkozik,és leírtam neki mi a problémám.
  Nemsokára kaptam a választ,mellékletben egy csomó progival,amit letöltenem nem,csak telepítenem kellett.volt benne az vírusirtó,minialkalmazások,különböző fájlmegnyitók,és még egy médialejátszó is.
  Hurrá.
  Kérdés:
  Egy fájlmegnyitónak miért kell 100 megásnak lenni?
  Másik kérdés:
  Aki alap szintű felhasználó,szutyok nettel,az használja porfogónak a gépet,mert úgysem tud vele mást kezdeni?
  Persze,be lehetne kötni egy vezetékes netet,csak nincs rá keret.
  Ezért a sz*r netért is majdnem elkérnek négyezret,holott tényleg csak böngészni lehet vele.Ja,és ha túlléped az egy gigás keretet,az internet lassításra kerül.
  Imádom ezt a piros logós szolgáltatót.

  VálaszTörlés
 3. Azért "No comment" mert mire elkezdtem írni addigra elszált a hírtelen lendület.
  (De,"kaptam az orromra",úgyhogy itt a véleményem...)
  Misi!
  Az ég áldjon meg!
  - "Kérdés:
  Egy fájlmegnyitónak miért kell 100 megásnak lenni?
  Másik kérdés:
  Aki alap szintű felhasználó,szutyok nettel,az használja porfogónak a gépet,mert úgysem tud vele mást kezdeni?
  Persze,be lehetne kötni egy vezetékes netet,csak nincs rá keret.
  Ezért a sz*r netért is majdnem elkérnek négyezret,holott tényleg csak böngészni lehet vele.Ja,és ha túlléped az egy gigás keretet,az internet lassításra kerül.
  Imádom ezt a piros logós szolgáltatót."
  - Misi! Használd a fejed! És ha rövid a karod, told meg egy karddal (vagy hogy is szól a bölcselet ?)
  És ugye hogy mégis volt megoldás, mert ott a bratyó, vagy akárki vagy más megoldás.

  VálaszTörlés

FIGYELEM! HOZZÁSZÓLÁSOD ELKÜLDÉSE ELŐTT FIGYELMESEN OLVASD EL A KÖVETKEZŐ NÉHÁNY SORT!

A névtelen hozzászólások alapos mérlegelést követően kerülnek megjelenítésre. Kérlek, tiszteld meg a blog többi olvasóját, hogy legalább egy nicknevet használsz.

Az obszcén, trágár, kultúrálatlan nicknevek és hozzászólások minden figyelmeztetés nélkül törlésre kerülnek. Minden hozzászólás moderálást követően jelenik meg.
A hozzászólás az olvasó adott témával kapcsolatos véleményét tükrözi, azzal mi, szerkesztők nem vállalunk semminemű közösséget, illetve a hozzászólás tartalmáért nem vállalunk felelősséget.
A hozzászólásban megosztott illegális, warez, pornográf, pedofil és másokat emberi méltóságukban sértő (faji, etnikai, vallási hovatartozás stb.) tartalomra mutató linkek figyelmeztetés nélkül eltávolításra kerülnek.
A nem témába illő illetve reklámjellegű hozzászólások törlésre kerülhetnek.

Ha reklámozni szeretnéd weboldaladat, blogodat, vagy nem témába illő magánvéleményed van, keress meg minket elérhetőségeinken, mindenben lehetünk partnerek.

Köszönjük megértésed!

Tetszett valamelyik bejegyzés?

Ha igen, akkor oszd meg barátaiddal iwiw-en, Facebook-on, Twitteren a bejegyzések végén található megosztás gombokkal, vagy küldd el a bejegyzést e-mailben.

Szerkeszd velünk a blogot!

Kipróbáltál egy új programot? Olvastál vagy hallottál valami érdekeset a számítástechnika világából? Szeretnél többet megtudni valamiről?

Csatlakozz hozzánk szerzőként, írj posztot az oldalra vagy tedd fel kérdésed, írd meg a véleményed az oldalról. Szerkeszd velünk az oldalt.
Ha felkeltettük az érdeklődésedet, keress meg minket a hobbiinformatikus@gmail.com címen, vagy írj egy hozzászólást valamelyik bejegyzésünkhöz.